Grifola frondosa Maitake jeste džinovska gljiva koja može dostići veličinu fudbalske lopte i koja raste više godina na istom mestu u osnovi drveća, posebno hrasta. Veoma je osetljiva na promene u okruženju, pa je nije lako uzgajati. U Japanu je poznata kao Maitake, što znači igrajuća pečurka. U Japanu je Maitake široko korišćena kulinarska gljiva, glavni sastojak nacionalnog jela nabe, ali i važan sastojak velikog broja jela (često se priprema samo sa maslacem, u foliji).
Može dostići težinu od preko 20 kilograma, zbog čega je poznata i kao kraljica gljiva.
Maitake je bogata mineralima (kalijum, kalcijum, magnezijum) i raznim vitaminima (B2, D2, niacin), vlaknima i aminokiselinama. Aktivni sastojak te gljive koji poboljšava imunitet identifikovan je osamdesetih, a reč je o proteinu beta glukanu. Zajedno sa drugim medicinskim gljivama, Maitake se koristi za opšte poboljšanje zdravlja i vitalnosti organizma. Raste u severoistočnom Japanu i Severnoj Americi, a u tradicionalnoj medicini cenjena je kao adaptogen koji balansira telo i dovodi ga u normalu.
Maitake se koristi za:
snižavanje krvnog pritiska,
u borbi protiv kancera,
za poboljšanje funkcija imunog sistema.
Istraživanja su pokazala da Maitake može da reguliše krvni pritisak, glukozu, insulin, serum i lipide jetre, te da je korisna u mršavljenju.
Ova gljiva posebno se preporučuje za prevenciju kancera i sprečavanje njegovog širenja zato što može da aktivira ćelije ubice i podstakne proizvodnju interleukina 1.