Zbog svojih antioksidativnih osobina vitamin C se koristi za povećanje otpornosti na infekcije. Vitamin C, E, betakaroteni, bioflavonoidi i drugi antioksidansi sprečavaju oštećenja ćelija koja nastaju pod dejstvom slobodnih radikala i sprečavaju razvoj bolesti i proces starenja. Vitamin C povećava usvajanje gvožđa, pa se koristi u terapiji anemija zajedno sa preparatima gvožđa, a takođe i regeneriše vitamin E u organizmu.
Vitamin C kao i drugi antioksidansi (vitamin E, betakaroteni, flavonoidi) doprinose očuvanju zdravlja. Brojna istraživanja su pokazala da konzumiranje hrane bogate C vitaminom (voće i povrće) dovodi do smanjenja stope razvoja malignih i kardiovaskularnih oboljenja. Ipak, ovaj efekat ne može se prepisati samo vitaminu C, već je rezultat zajedničkog dejstva antioksidativnih sastojaka voća i povrća. Povećane količine antioksidanasa potrebne su kod nepravilne, jednolične ishrane, smanjenog unosa voća i povrća, povećane izloženosti zagađenjima (štetna zračenja, hemikalije).